residential

beach house
Location
Whakapirau

Project Director
Grant Harris

Status
Completed 2008

Area
Original House 65sqm
Addition 63sqm
A small “Keith Hay” house with an adjoining single garage, connected by decaying decks, occupied the elevated site on the shores of the Kaipara Harbour.

The desire of the owners was to create an expanded beach house/bach, which was able to accommodate a growing extended family of adult children and grand children retaining the relaxed beach side feeling of the original dwelling.

Retention of the existing buildings was preferred to help minimise expenditure although renovation of the existing building was required.

Due to the location of the site – exposed to the westerly winds with the sheltered/sunny side of the house being away from the view, it was agreed that the existing house would be used as a barrier to the wind but extensively glazed allowing the view to the west to been seen through the house. Large sliding glass doors facilitate this through connection, particularly on calm days.

The existing building has been “cleaned out”, to create two large spaces – the living/dining area and the master bedroom (which, although connected to the living area by a large sliding door, is able to be closed off to remain private) with en suite.

The new “wing” was constructed along the S/E boundary. This contains the kitchen/bathroom/laundry and two bedrooms. The kitchen connects directly into the living area via a glazed link, whilst the other rooms are accessed via a covered veranda, which opens directly onto the sheltered courtyard – reminiscent of the traditional beach buildings of the 20th century.

HB logo