residential

kawhia house
Location
Kawhia

Project Director
Grant Harris

Status
Completed

Areas
Existing House 63sqm

Stage 1 Addition 25sqm

Stage 2 Addition 59sqm

Stage 3 Addition 57sqm

TOTAL 204sqm
The owners of this family holiday home wanted to expanded their original two bedroom bach to make room for their growing family. The small living space and lack of facilities were inadequate to cater for friends and family during the busy summer period.

After discussion with the client it was decided that the design and delivery of the project should be completed in various stages. The family wished to complete various parts of the project themselves whilst engaging contractors for some of the more technical aspects of the construction.

The first stage included the relocation of an existing water tank and the addition of a new bedroom. The new bedroom would provide overflow accommodation during the initial summer and would later provide habitation during stage two when the existing house was to undergo alteration.

The second stage of the project was more involved with a second bedroom addition and a north facing outdoor entertaining deck. Included in this stage was the alteration to the existing building. The original two-bedroom house was reconfigured with the original bedrooms being removed to create a more spacious living environment with new laundry and storage area provided.

The third stage of the project was designed to improve the front entry and provide shelter for visitor and car. A covered deck was built on the western side of the property along with the addition of a car port. This provided the family with an additional space for outdoor entertaining regardless of the weather. Large sliding doors included in the second stage could open out onto this sheltered area extending the living space for family barbeques.

The form, orientation and materials for the new additions were all approached as being deistically different to the original building. The new bedrooms were treated as appendages to the original building and were orientated towards the local site conditions in respect to sun and views as apposed to the orientation of the existing house. Simple unpretentious materials were selected to meet with the ideals of the kiwi bach as well as the families budget.

HB logo