Turoa Terminal

Client: Ruapehu Alpine Lifts

Location: Mt. Ruapehu

Status: Completed 2006

Project Director:  Grant Harris

Awards:  

NZIA Local Award 2007

RMB Commercial Project National Winner

Pacific Steel Industrial/Utility Project Winner Gold Award

The two new structures were to be built in a visually and ecologically sensitive area of the National Park. The basic concept was to enclose the top and bottom masts of the chair lift mechanism with a “tight” building envelope constructed from as many prefabricated components as possible.

A tight building program, always at the mercy of the weather, in a severe environment determined many of the design decisions, material choices and construction methodology.

Also the two new structures were to be built in a visually and ecologically sensitive area of the National Park. The new terminals are located at 1.923m and 2,320m ASL on the Turoa side of Mt Ruapehu.

The basic concept was to enclose the top and bottom masts of the chair lift mechanism with a “tight” building envelope constructed from as many prefabricated components as possible.

The solution – precast concrete wall panels in steel frames, heavy and light weight profiled steel to roof and walls with polycarbonate sheeting to “windows” – all attached to a structural steel frame.

These wall and roof components were modeled to reflect and to respond to the ever changing environment.

Completed by Grant Harris whilst at Ignite Architects.