Whaley House

Client: K & M Whaley

Location: Ponsonby

Status: Completed 2005

Project Director: Grant Harris

 

The external design of the building deliberately references back to the original dwelling, however, the interior is more reflective of a modern city apartment.

The house consists of three distinct zones – the main ground level includes dining, living and kitchen along with the entry. This area opens onto the north facing garden.

Beneath this is a private guest area, incorporating a bedroom with en suite and lounge which opens onto a sunken garden to the south.

On the upper floor is the main bedroom, with en-suite (facing north) along with an additional bedroom (also with en-suite) facing out over the quite Franklin Road valley.

The external design of the building deliberately references back to the original dwelling, through the use of material and detail with out replicating what was. However, the interior is more reflective of a modern city apartment – clean lines, open spaces, painted walls and ceilings, polished concrete and timber floors.

Completed by Grant whilst at Ignite Architects.