Hi there, 

We’re extremely proud to announce that our recently completed project Te Rau Aroha Museum and Tahuaroa Function Centre won a local architecture award in Auckland! This was HB Architecture’s seventh completed project on the Waitangi Treaty grounds and it truly holds a special place in the hearts of our team.

You can view all of the winning projects across the 12 categories and eight regions here.

Here’s what Ben Palmer had to say about the awards night:

“Our team enjoyed a nice evening out in Auckland’s waterfront precinct for the NZIA’s Auckland region architectural awards. HB Architecture had been shortlisted in the Public Architecture category for the Te Rau Aroha Museum and Tahuaroa Function Centre in Waitangi, which was completed in early 2020. The awards ceremony was a wonderful exhibition of some of the premier works procured over the last few years. HB Architecture was announced a winner for the Te Rau Aroha Museum and Tahuaroa Function Centre at Waitangi. Grant took to the stage to accept the award and thanked the team at HB for their hard work, with particular appreciation of Kerry’s contributions.”

Our projects in progress

Work is well underway at the sites of two of our projects!

Check out the pics for a sneak peek of the progress.

Residential: Waikaraka Residence

This small/compact house is situated high in the hills overlooking Whangarei Harbour.

This house will be completely off the grid, powered by solar energy, will use water collected off the roof and will have waste managed on-site. It has been designed around the needs of the occupier — open plan living, main bedroom, shared bathroom with mezzanine for additional sleeping and is reminiscent of a traditional “farm-house” with external laundry and additional storage, externally accessed basement storage and second WC. It will be clad with corrugated profiled metal cladding and concrete block.

Commercial: Kaipara Service Centre

This project is a two-storey building with a long, narrow floor plate to maximise the use of natural light and to provide an outlook for all occupants.

The east and north faces are substantially glazed with high-performance glass which is then screened with louvres to maximise natural light but reduce glare. A portion of the roof above the ground floor is to be used as outdoor space (deck area) for the building’s occupants, connected to the kitchen/lunchroom. There has been a strong focus on sustainable design principles, the building will be energy efficient with energy use supplemented by solar collectors on the roof. Provision has been made for charging EV’s and storage of bicycles (with showers for staff).

Until next time,

Grant Harris